@mhandlykken

A7s pris avslørt!

Den amerikanske prisen på A7s er blitt offisiell, og den ligger på 2500 USD (B&H). Dermed legger den seg på rundt 800 USD mindre enn GH4 (B&H). Video4 og Fotovideo har priset GH4 til rundt 15.000kr inkl. mva. Om en regner litt på det kan en forvente at A7s vil legge seg på rett under 20.000kr. De to kamerane ligger da altså ikke så voldtsomt fra hverandre i pris, noe som var forventet.

Begge kamerane er en evolusjon fra de nåværende kamerane på markedet. Det eneste DSLR-kameraet fra før avsom tar opp i 4K er 1DC. Det kameraet er ikke i samme prisklasse som A7s og GH4, da det ligger på rundt 100.000kr. De små speilløse kamerane skal gi mannen i gata 4K i en mye mindre og rimligere pakke.

Forskjellen mellom kamerane er relativt store om en tenker på det, og det er ikke gitt hvilket kamera som er “best”. Forskjellene inkluderer:

  • GH4 tar 4K-opptak internt i 100Mb/s (4:2:0). A7s krever ekstern opptaker for 4K(Atomos Shogun f.eks).
  • GH4 tar opp 1080p i hele 200Mb/s (4:2:0), mens A7s gir bare 50Mb/s (4:2:0).
  • GH4 gir ut et 10-bit 4:2:2 signal via HD-SDI i en modul (som koster ekstra) til ekstern opptaker. A7s gir ut 8-bit 4:2:2 fra HDMI-porten på kamera.
  • GH4 tar opp i 1080p 96p internt. A7s bare 1080p 60p.
  • GH4 er et svært kompetent fotokamera med 12fps og 16MP. A7s har bare 12MP og skyter bare 2.5fps.
  • A7s har en vesentlig større sensor enn GH4, fullformat mot MFT.
  • A7s har en litt mer fleksibel mount som tar nesten alle typer glass med adapter (inkl. Canon, Nikon osv).

Det er flere detaljer og forskjeller som kan dras frem, men dette er hovedpunktene jeg har notert meg. Som du ser så virker det som at GH4 har et overtak i form av at det kan gjøre mer internt i kamera, og har større muligheter mtp. kodeker og fotomulighetene. Det skal nevnes at for å ta opp 10-bit 4:2:2 4K med GH4 må du ha Panasonics egen boks som du monterer til kamera. Denne koster i seg selv 20.000kr (Fotovideo). Det er derfor ingen billig løsning. Atomos Shogun er den nye opptakeren som er spesielt designet til A7s. Da får du ProRes HQ 8-bit 4:2:2 4K. Fordelen med Atomos Shogun mot boksen til Panasonic er at denne kan du fint bruke med hvilket som helst annet kamera. Shogun kan også ta opp i RAW om du har et kamera som støtter det.

GH4_H_FS14140_slant_MS2_YAGH_verge_medium_landscape

Den boksen under kameraet er den nye modulen til Panasonic. DMW-YAGH. Denne gir mulighet for 10 bit 4:2:2 ut via HD-SDI. To XLR-innganger med strømmating og individuell styring av lyden.

Bildekvalitet

Det som kommer til å være helt avgjørende er selve bildekvaliteten fra de forskjellige kamerane. A7s har et overtak pga. den store sensoren som gir utrolig lyssensitivitet. Et annet punkt som mange har nevnt i sine anmeldelser av GH4 er at den dynamiske rekkevidden ikke er spesielt god. Hvorvidt A7s kan tilby bedre DR får vi se. Det som gjør A7s så appellerende er jo at det er fullformat. Vi elsker jo fullformat til video, selv om det ikke er “standard” størrelse på en videokamerasensor – som er S35.

Objektiver

Med Metabones sin speedbooster kan du få GH4-sensoren til å fungere som en APS-C-sensor. Dette vil være nøkkelen for mange når det gjelder å få vidvinkel på kamera, og større lyssensitivitet. Caleb Pike fra DSLRVideoShooter har selv gått over til GH4 med en Speedbooster og en rekke Nikon-objektiver.

Slow-motion

Begge kameraer har mulighet for slow-motion, derav GH4 har et lite overtak med 96fps. Hvordan bildet ser ut og hvor høy bitrate du før er derimot et annet spørsmål. 60p-modusen til A7s kan se mye bedre ut en 96p-modusen til GH4. 96fps-modusen er blitt testet, vi har enda ikke sett slow-motion modusen fra A7s. Det at begge tar slow-motion internt er et stort pluss. 1DC er f.eks det eneste speilreflekskameraet til Canon som kan ta opp i 1080/60p.

SONY-XLR-NAB-2014-600x501

Sony A7s får mest sannsynlig også en lydmodul. Dette er en som ligner mye på den til Alpha A99. Den gir lydstyring til to XLR-innganger som kobles til kamera via. hot-shoen.

Foreløbige tanker

For meg virker også A7s mer appellerende pga. objektivfestet. Sony-kameraer er utrolig fleksible når det gjelder adaptere og bruk av andre objektiver. Jeg eier mange EF-objektiver, og de går rett på A7s med en adapter. Det vil sikkert komme lignende løsninger til GH4 sin MFT-sensor, men de er fortsatt under utvikling. Problemet med MFT-festet er at det ikke kan gi strøm direkte til f.eks EF-objektiver. Da må du bruke en kontroller separat, noe som ikke er ideelt.

Det som gjør at A7s ikke er en pre-order for meg er at det ikke på noen som helst måte er et kompetent nok fotokamera. 5D Mark III tar ekstremt flotte stillbilder og video. Om A7s hadde vært et like kompetent fotokamera som A7 eller A7r hadde kamera vært en no-brainer for min del. Akk så må antall megapixler ned for å få til den ekstreme lyssensitivetet som A7s har nå, om vi skal tro bildene til Sony. Slenger med en ISO-test av A7s i bunnen av innlegget.

Det er vanskelig å spå hvilket kamera som blir best, og for min del blir det vanskelig å vite om et av de er aktuelle for min neste kameraoppdatering. Philip Bloom har en gående anmeldelse av GH4 på sin side, den finner du her. Ellers er det bare å vente i spenning på lanseringen av A7s. Hvorvidt et av disse kamerane er “best” skal en være forsiktig å uttale seg om. Begge kameraer er sikkert i stand til å produsere fantastiske bilder. Om jeg går til innkjøp av et av de får jeg også vente med å se.

 

Tags: