@mhandlykken

En dag på Fløyen med A7s & Shogun

Videoen “Look Up” med A7s og Atomos Shogun er filmet i 4k ProRes HQ. Kvaliteten er helt eksepsjonell. Det er lite som ser så bra ut som dette på dette prisnivået. FS700 med en 7Q gir noe lignende dette, men den pakken er betydelig større og dyrere.

Objektiv brukt i denne videoen er Canons 24-105mm f4 IS, 70-200mm f2.8 IS II og Sigmas fantastiske 50mm f1.4 ART. Bruker selvsagt Metabones sin smart adapter versjon IV. Jeg måtte bruke Tiffens variable ND-filter for å holde eksponeringen siden jeg skyter i SLOG2 der laveste ISO er 3200. Fikk aldri problemer med at ND-filteret ikke kunne stoppe nok lys, dog om det var en veldig lys dag med sol og snø.

For å montere på Shogunen på kamera bruke jeg et Manfrotto kulehode som jeg festet til en av hotshoe-festene på Movcam sin A7s-cage. Cagen er viktig da den har en lås for å holde micro-HDMIen på plass. Lyd ble tatt opp internt via en Røde VideoMic Pro. Oppsettet fungerte helt greit, men jeg vil prøve å få festen Shogunen lengre fremme da balansen er litt baktung. Oppsettet er også litt høyt og stikker ganske ut. Passer best som en stativrig da en ikke trenger å filme håndholdt.

shogun1

Oppsettet med Movcams cage, Manfrotto kulehode, Røde VideoMic Pro og Canons 70-200mm f2.8 IS II.

Atomos sin Shogun fungerte veldig fint ute, responsiv skjerm og kontroller, fantastisk skjerm og waveform-monitoren hjelper å få rett eksponering med A7s da en gjerne skal eksponere mot høyre med dette kameraet. Shogunen har også peaking, histogram, zerbra, vectorscope, punch-in zoom for fokusassistanse og false color. Jeg kan ikke si hvor deilig det er å ha tilgang til disse funksjonene for å sjekke eksponering, hvitbalanse og fokus.

Opptaket til SSDen fungerte fint. Disken jeg brukte var en SanDisk Extreme Pro 480GB. Ingen dropped frames eller problemer i bildet som jeg kunne se. Jeg følte aldri at det var fare for å miste opptakene. Siden playback-funksjonen endelig har kommet til enheten kunne jeg spille av og se klippene mine på location. Denne fungerte fint, og minner om 7Q sin avspiller. En kan dra fingeren over skjermen for å spille frem og tilbake, og en har også alle eksponeringshjelpemiddel som waveform og lydnivåer tilgjengelig når en ser igjennom klippene.

Det som ikke er så veldig bra med Shogunen er den svært glossy skjermen. Lysstyrken er ikke på langt nær så høy at en slipper unna å bruke en solskjerm i sollys og utendørs. Denne er enda ikke ferdig, men skal bli tilgjengelig i løpet av februar. Det blir nærmest umulig å se bildet i sollys. Da må en stikke øyet inn i søkeren til kameraet eller ha en seperat søker. Håper solskjermen vil hjelpe og bli lansert snart. Innendørs og i skyggen fungerer skjermen helt fint, og det er en av de skarpeste skjermene jeg har brukt.

shogun2

Full HDMI inn og ut. SDI og genlock også på plass.

Det er et par funksjoner som LUTs og RAW som ikke er tilgjengelig enda. LUT-integrasjon vil gjøre det å skyte i SLOG2 enda enklere og bedre da en kan selv laste inn sine egne LUTs og legge over bildet.

Batteritiden er heller ikke noe å skryte av. De små batteriene som følger med varer bare i underkant av en time. Helt greit når en er ute å skyter for seg selv, men når skuddene teller bør en bruke større batterier. Jeg har to små batterier til Shogunen og fire store. Det skal holde plenty. Atomos har også sagt at de vil sende ut et ekstra større batteri til alle som har kjøpt en Atomos Shogun. en svært gledelig overraskelse.

Alt i alt er jeg storfornøyd med Atomos sin Shogun. Fantastisk kvalitet fra ProRes og A7s, nydelig enhet og gode funksjoner i enheten. Den er ikke perfekt. Jeg vil si at om du har penger til lagringsmediet og enheten generelt er kanskje Convergent Design sin Odyssey sin 7Q+ et bedre valg. Husk derimot at med den må en også kjøpe lisenser for å filme RAW. Atomos vil gi dette gratis etterhvert.

shogun4 shogun3

Tags: