@mhandlykken

Metabones – magiske adaptere

Metabones har blitt et stort navn det siste året. Med alle de ulike kamerasystemene vi har i verden – Sony, Canon, Nikon, Panasonic osv. – er det vanskelig å bytte system på grunn av den enorme investeringen du må gjøre i glass. Et annet problem for de som liker kameraer med mindre sensor – GH4, BlackMagic osv. – er lyssensitivitet og dybdeskarphet. Alle – de fleste – vil jo ha mulighetene som f.eks super 35mm-formatet eller fullformat har. Metabones gjør dette mulig for den minste sensor.

Metabones produserte i utgangspunktet adaptere til ulike kamerasystemer. Dette inkluderer adaptere for å få EF-glass på f.eks Sony-kameraer. Videokameraer som Sony FS100/FS700 kunne bruke en Metabones-adapter for å bruke EF-glass. Metabones laget en av de mest populære adapterne for denne typen bruk. Dette er dog bare en adapter med elektriske koblinger for å styre EF-mekanikken (blenderen blir jo styrt elektronisk i EF-glass). Dette er typen adapter jeg kommer til å bruke til mitt A7s. Med Metabones sine adaptere får en både autofokus, IS og blenderkontroll i en liten kompakt pakke. Metabones lager noen av de beste adapterne på markedet. Det finnes andre alternativer dog fra MTF og andre selskaper.

A7 med EF til NEX Smart Adapter III. Bilde: www.hardwarezone.com

A7 med EF til NEX Smart Adapter III. Bilde: www.hardwarezone.com

 

Disse mer tradisjonelle adapterne har ikke glass i adapteren. Det gjør derimot Metabones sin “Speedbooster”.

Speedboosteren er det vi kan kalle ren magi. I enkle ord så er det en adapter som går på kameraer som f.eks Black Magic Cinema Camera, Black Magic Pocket Camera, GH4 osv. Egentlig alle kameraer som ikke er fullformat kan være i stand til å ta imot en Speedbooster.

Speedboosteren refokuserer lyset fra glasset til sensoren. Det er komplisert å forklare skriftlig. NoFilmSchool og Philip Bloom har noen fine artikler på temaet. Kort sagt så blir lyset fra objektivet ført igjennom glasset i adapteren som deretter former lyset slik at brennvidden blir større og tar inn mer lys til sensoren.

Philip Bloom viser i sin anmeldelse av Black Magic Pocket Cinema Camera hvordan de ulike Speedboosterne fungerer. Den som er spesiallaget for Pocket Camera gir enorm forskjell i både brennvidde og blender. Den lille S16-sensoren blir til nesten en S35-sensor. Resultatene er strålende. Du får mindre crop-faktor, og sensoren tar opp mer lys.

Metabones har for øyeblikket en veldig god GH4 Speedbooser som lar deg bruke Nikon-optikk på GH4. Dette gir deg mindre crop-faktor til rundt x1.6. Ca APS-C eller S35. Fantastisk. Caleb Pike er en av de som tar i bruk dette systemet.

Her ser du effekten Metabones sine Speedbooser-adaptere har på Black Magic sitt BMPCC.

Her ser du effekten Metabones sine Speedbooser-adaptere har på Black Magic sitt BMCC MFT. Bilde: www.philipbloom.net

 

I Norge fører både Japan Photo, FotoVideo og Video4 Metabones sine produkter.

Se mer på Metabones sine sider.

 

Tags: