@mhandlykken

Sony A7s i Edinburgh

Jeg kastet pengene mine på skjermen når Japan Photo fikk Sony A7s på lager. Med ekspressfrakt ble det sendt til meg akkurat i tide til jeg reiste en helgetur til Edinburgh i Skottland. Etter å ha brukt kameraet en god del de siste dagene kan jeg trygt si at det er et av mine favorittkameraer av DSLR og speilløse kameraer.

I pakken med A7s kommer det en hel del. Kamerahus, to batterier (kudos til Sony for det!), lader, laderledninger med britiske støpsler og “vanlig” støpsel, kamerastropp og noe dokumentasjon. Det følger også med en plastgreie som skal låse tilkoblingene til kamera på plass – micro HDMI osv. Denne har jeg ikke fått prøve i prakis.

For at jeg skulle kunne ta kamera skikkelig i bruk kjøpte jeg med en Metabones EF – NEX Smart Adapter III. Denne fungerte helt fint, men låste kamera et par ganger. Skal sjekke firmware og se om det har kommet nye. Philip Bloom nevnte at det er problemer og at versjon IV skal løse dette. Opplevde ikke altfor store problemer så har ikke planer om å oppgradere med det første. IS fungerer utmerket med adapteren.

a7s1

Kamerahuset føles ut som det tåler et støt eller to, samtidig som at det føles “sexy”.

 

A7s filmer i sin relativt nye kodek XAVC-S. På grunn av dette kjøpte jeg med et nytt minnekort da minstegrensen på kortene for å filme i XAVC-S er 64GB kapasitet. Mitt valg endte på et Sandisk Extreme Pro 95MB/s. Dette har fungert helt fint og gir mer enn 2,5 time med opptak i XAVC-S.

Som en gledelig overaskelse så kommer A7s med to batterier. En nødvendighet da batteriet ikke varer så alt for lenge. Jeg følte meg relativt komfortabel med tre batterier på en dag. Dette da med lett til medium bruk gjennom dagen.

Autofokusen med Metabones adapteren fungerer ikke så bra. Absolutt ikke godt nok til action, gatefoto osv. Jeg endte opp med å fokusere mye manuelt da peakingen er ganske god. Hvordan autofokusen er med Sony FE-optikk vet jeg ikke. Mulig jeg kjøper Sony sin 55mm eller 35mm FE for dette. Det eneste som er dumt er at de objektivene ikke går på noe annet kamerasystem.

Bildene en tar i fotomodus er absolutt gode. Skarpe og fine med mye dynamisk rekkevidde i RAW. Syns ikke JPEGene er fine, og unngår det. Ulempen er at pga. “få” megapixler så bli ikke oppløsningen så høy. Cropping og trykk av bildene blir kanskje ikke så bra som med et A7 eller A7r. Jeg beholder mitt 5D Mark II til å fotografere med.

Noe av det beste med dette kameraet er fullformatssensoren. Jeg hadde opptil 8000 ISO på noen av bildene. De er helt rene for støy. Aldri opplevd noe lignende. Det er ut som ISO 800 på mitt 5D Mark II. ISO 20000 ser også bra ut, og 80000 ISO skal være brukbart det også. Sinnsvakt.

 

 Jeg hadde opptil 8000 ISO på noen av bildene. De er helt rene for støy. Aldri opplevd noe lignende.

 

Bildeprofilen jeg brukte var Cine4 med S-gamut fargeprofil. Denne bildeprofilen er flat slik som SLOG-2, men du kan stille ISO ned til 200. SLOG-2 har en ISO på 3200. Da trenger du sterke ND-filter for å filme ute.

En av utfordringene med å filme med en slik flat bildeprofil er eksponeringen og etterarbeidet. Hudtonene er noe vanskelig å få riktig. Med Film Convert og andre raske pluginer så er dette enklere å få til. Det som jeg har funnet ut er at du kan overeksponere bildet litt. Ikke slik at det overeksponerer, men noe over vanlig eksponering. Da får du størst dynamisk rekkevidde da du kan dra bildet ganske langt før du begynner å se banding eller andre problemer.

Aliasing og moire er det ikke noe av å se. Mulig du vil se problemer med moire i virkelig tette mønster som enkelte skjorter.

ThinkTank Retrospective 20, Metabones EF - NEX Smart Adapter III, A7s, Canon 24-105mm f4 IS, Canoin 50mm f1.4, ekstra batterier, minnekort og Cullman minitripod. Lett og fleksibelt reisekit.

ThinkTank Retrospective 20, Metabones EF – NEX Smart Adapter III, A7s, Canon 24-105mm f4 IS, Canoin 50mm f1.4, ekstra batterier, minnekort og Cullman minitripod. Lett og fleksibelt reisekit.

 

Crop-modusen er også en av de tingene jeg elsker. 24-105mm blir plutselig 36-157mm som gir deg enormt mye større muligheter med et objektiv. Det meste av filmen fra Edinburgh er skutt i crop-modus. Genialt verktøy som alle kameraer egentlig burde ha. Bildet er ikke noe mindre detaljert eller mindre skarpt. Det er kanskje skarpere.

 

Crop-modusen gir 1.5 forstørrelse av bildet. En helt fantastisk funksjon.

 

En annen ting som er helt uvurderlig er den strålende søkeren. En OLED-søker som nesten utkonkurrerer optiske søkere. Det er nesten ingen forsinkelse i søkeren, forutenom det er utrolig mørkt ute. Det er nesten som å se inn i en profesjonell søker som på et ENG-kamera. Peaking og zebrastriper som innebygde funksjoner er også flott å ha. Elektronisk vater, 2:35 croplinjer osv er også andre ting jeg syns var hjelpsomt.

GH4 er et ekstremt godt kamera med mange funksjoner og selvsagt 4K internt i kamera. Et sterkt kamera som jeg tenkte mye på. Likevel endte jeg på A7s. Mye på grunn av all Canon-optikken jeg har fra før av. Det er en fryd å bruke, og jeg gleder meg til å bruke det mer i fremtiden. HD-bildet er nydelig, og det er mye mer praktisk i bruk enn et Canon DSLR etter min mening.

Philip Bloom har anmeldt kameraet. Det samme har DigitalREV og TheCameraStoreTV. Andrew Reid har testet 120p modusen.

Her en en versjon av Edinburgh-filmen uten fargekorrigering og grading. Passord: ungraded

 

Bilder fra Edinburgh. Her ser en hvordan jeg tar de fleste av bildene.

a7siaction a7siaction2